Vad gör du om du blir av med passet på resan?

Många av oss är sugna på att skippa kyla och julstress i år. En resa utomlands lockar många och allt fler svenskar väljer att fira jul utomlands i stället för på hemmaplan. Men vad gör du om oturen är framme och ditt pass blir stulet utomlands? Ett stulet eller tappat pass på utlandsresan kan skapa rejäla problem. Inte minst med tanke på att din identitet kan kopieras och hamna i orätta händer. Försvinner ditt pass ringer du mySafety Försäkringar, dygnet runt, och får råd och hjälp direkt, samt även kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat.

Eftersom passet och det nationella id-kortet också kan användas som id-handlingar har de ett högt värde vid resa och vid identifiering. Falsk identifiering är ett brott och används i samband med köp av varor och för att teckna ett avtal eller öppna ett konto med mera. Att låta någon annan använda din id-handling kan betraktas som missbruk av urkund. Om du tillåter detta kan konsekvenserna bli att du döms till böter eller fängelse. Så se till att anmäla till bortappade eller stulna passet så fort du kan.

Med vår Passförsäkring får du extra trygghet på resan, men här kommer ytterligare några tips från oss på mySafety Försäkringar:

• Blir du av med ditt pass - kontakta direkt ambassad eller konsulat
• Lämna aldrig passet utan uppsikt vid gate, passkontroll eller gränspassage.
• Skriv upp passnummer. Eller fotografera ditt pass med mobilen.
• Lås in passet i hotellets kassaskåp.
• Tillåt inte hotellpersonal kopiera ditt pass.

Category: 
RSS