Mer än varannan svensk har under det senaste året handlat något från en privatperson på Internet och en av tio gör det minst en gång i månaden. Men tilliten är låg. Nästan två tredjedelar oroar sig för att bli lurade eller att varan till exempel inte ska komma fram. Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av mySafety Försäkringar.
Intresset för att handla begagnade saker från privatpersoner online ökar. Marknaden drivs primärt av auktionssajter som Blocket, Tradera samt Facebook Marketplace och enligt mySafety Försäkringars Sifo-undersökning har 53 procent av svenskarna under det senaste året gjort ett sådant köp. 10 procent handlar från privatpersoner på nätet månadsvis och 1 procent gör det minst en gång i veckan.
Bland köparna känner nästan två tredjedelar, 63 procent, en oro och det handlar främst om att varan ska utebli (39 procent), följt av att den är skadad (29 procent) eller att det är något fel på den (25 procent). I många fall är oron befogad då 11 procent av tagit emot en trasig vara, 10 procent varit med om att det de köpt aldrig anlänt och 7 procent fått en vara där något är fel.
- Begagnatmarknaden omsätter varje år hundratals miljoner kronor men den täcks inte av konsumentlagstiftningen. Det innebär att många köpare inte har samma skydd som när de handlar från ett företag. För de som vill känna sig trygga kan en försäkring som även täcker köp mellan privatpersoner vara en bra lösning, säger Carl Henric Holmberg, Sverigechef mySafety Försäkringar.
Undersökningsresultaten i korthet:
- 53 procent har det senaste året handlat produkter av privatpersoner online
- 10 procent handlar minst en gång i månaden
Av de som handlat det senaste året:
- 63 procent känner oro
- 39 procemt oroar sig för att varan uteblir, 29 procent att varan är skadad och 25 procent att något är fel
- 11 procent har mottagit en skadad vara, 10 procent har varit med om att varan uteblivit och 7 procent fått en vara där något är fel
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 8–16 maj 2021 och totalt intervjuades 3110 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.