Här går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på – från rätt tidpunkt för däckbyte till hur du håller dem i bästa möjliga skick.
När ska jag byta till vinterdäck?
Lagen om vinterdäck gäller vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars, men du får använda dem redan från 1 oktober fram till 15 april. Om det finns risk för vinterväglag utanför dessa datum är dubbdäck tillåtna, enligt Transportstyrelsen.
Vinterväglag innebär att det förekommer snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om vinterväglag råder där du befinner dig.
När får jag byta till sommardäck?
Du får byta till sommardäck från och med 1 april, dagen efter att kravet på vinterdäck upphör. Om du har dubbdäck måste du byta senast 16 april, då det inte längre är tillåtet att köra med dem om det inte råder vinterväglag.
Hur ofta ska jag byta till nya däck?
Hur snabbt dina däck slits beror på flera faktorer, såsom din körstil, däckens material och vilket underlag bilen oftast kör på. Generellt bör däck bytas om de är äldre än 10 år.
Om däcken är märkbart slitna, eller har ett mönsterdjup lägre än den rekommenderade nivån, är det dags för ett besök på verkstaden. Experter rekommenderar att däcken kontrolleras noggrant minst en gång om året när de är över 5 år gamla.
Vilket mönsterdjup ska mina däck ha?
Enligt lag gäller följande minsta mönsterdjup:
- Sommardäck: 1,6 mm (men experter rekommenderar minst 3 mm för bättre grepp vid vått underlag).
- Vinterdäck: 3 mm (rekommenderat 5 mm för säkrare körning på vintervägar).
Nya däck har oftast ett mönsterdjup på cirka 8 mm, vilket kan ge en referenspunkt att utgå ifrån. För att mäta mönsterdjupet kan du använda:
- En mätsticka på det mest slitna stället.
- Linjal, tumstock eller skjutmått på huvudmönstrets mittersta delar.
Så tar du hand om dina däck
Att ta hand om dina däck ökar både deras livslängd och din säkerhet. Håll koll på följande tre saker:
- Lufttrycket – rätt tryck minskar slitaget och sparar bränsle.
- Slitbanan – säkerställ att däcken slits jämnt.
- Hjulinställningen – felaktig inställning kan öka däckslitaget.
Förvaring – förvara däcken svalt, mörkt och torrt för att minimera åldring och hålla gummit i bra skick.
Glöm inte försäkringen!
Enligt lag måste alla fordon som används i trafiken vara försäkrade. Innehållet i bilförsäkringar kan variera – det är därför viktigt att se till att du har en med rätt skydd för dig. Bra att känna till är att många försäkringar har hög självrisk vid exempelvis olyckor, så det är bra att jämföra olika alternativ.