Om du vill att dina däck ska rulla så länge som möjligt är det viktigt att underhålla och sköta om dem rätt. Lika så att hålla koll på när på säsongen det är dags för att byta.
Här delar vi med oss av några bra tips som ökar säkerheten ute på vägarna samt sparar tid och pengar.
─> Tips, slipp betala självrisk på din Bilförsäkring med Självriskreducering
Vilket datum ska jag byta till vinterdäck och sommardäck?
Lagen om vinterdäck gäller vid vinterväglag från den 1 december till den 31 mars, men det är tillåtet att använda dem under perioden 1 oktober till och med den 15 april. Enligt Transportstyrelsen får dubbdäck även användas under annan tid om det befaras bli vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
Hur ofta ska jag byta till nya däck?
Det finns många parametrar som spelar in vad gäller när det är dags att byta ut och köpa nya däck. Till exempel hur föraren kör bilen, däckens material och vad det är för typ av underlag bilen vanligtvis åker på. Generellt sett är det dags att byta däcken om de är äldre än 10 år, men är de märkbart slitna och mönsterdjupet är lägre än den rekommenderade nivån är det dags för ett besök till verkstaden. Experter rekommenderar att en bilägare bör låta däcken kontrolleras noggrant minst en gång om året när de hunnit bli 5 år gamla.
Tar du väl hand om dina däck kan du öka deras livslängd. Se till att sköta deras lufttryck, slitbana och inställningar. Just lufttrycket kan dessutom påverka rullmotståndet vilket ger en högre bränslekonsumtion.
Vilket mönsterdjup ska mina däck ha?
Enligt lag ska mönsterdjupet vara 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Många experter rekommenderar däremot minst 3 mm på sommaren för ett bra väggrepp vid vått underlag och 5 mm på vintern.
För att mäta däckens mönsterdjup använder du en speciell mätsticka på det mest slitna stället på huvudmönstret, de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan. Du kan även använda en linjal, tumstock eller ett skjutmått.
Se till att teckna en bra försäkring
Enligt lag måste alla motorfordon som används i trafiken vara försäkrade, men beroende på vilket bolag du tecknat med kan innehållet variera mycket. Var därför noga med att kontrollera vad din nuvarande bilförsäkring täcker, ofta kan du behöva betala en hög självrisk om olyckan väl är framme. Med mySafety Självriskreducering Bil & MC får du upp till 6 000 kr i ersättning för betald självrisk vid skada på din bil och motorcykel.
─> Tips, slipp betala självrisk på din Bilförsäkring med Självriskreducering
─> Så slapp Per betala 6000 kr i självrisk efter bilkraschen