Precis som alla år väntas julhandeln slå nya omsättningsrekord. HUI räknar 2017 med en omsättning på 78, 5 miljarder kronor i december månad. Samtidigt visar Postnords prognos att var tredje julklapp kommer att inhandlas över nätet. Ett uppdukat julbord för listiga bedragare, med andra ord. mySafety Försäkringar har därför sammanställt tips på hur du handlar säkert i jul - oavsett om du planerar att göra din julshopping i affären eller online.
Enligt en ny Sifo-undersökning uppger var tredje svensk att de är oroliga för att deras kreditkortsuppgifter ska hamna hos bedragare. Oron är befogad - var tionde person har råkat ut för skimning samtidigt som en person i Sverige id-kapas var tredje minut.
mySafety Försäkringars nio tips till en trygg julhandel:
1. Dölj din PIN-kod
Ficktjuvar älskar julhandeln. Många människor, med många påsar, på trånga utrymmen gör det enkelt för ficktjuven att sno både plånböcker och mobiltelefoner. Var noga med att skydda din PIN-kod när du handlar så att tjuven inte kan snappa upp den innan han stjäl dina kort.
2. Säg inte ditt personnummer högt i kassan
Personnummer är en offentlig handling i Sverige, men det betyder inte att du behöver servera det på silverfat. Låt personen i kassan skanna av din id-handling istället för att säga personnumret högt när du registrerar dina medlemsbonusar.
3. Handla med 3D Secure
Se till att sidan du ska e-handla från är försedd med 3D Secure, en särskild säkerhetsfunktion vid betalning med Visa eller MasterCard. Funktionen innebär att du anger ett lösenord utöver dina kortuppgifter, vilket försvårar för bedragarna.
4. Leta efter hänglåset
Dubbelkolla att sidan du handlar från har ”https” i adressfältet och inte bara ”http”. S:et står för säkerhet. Dessa sidor har även en ikon som liknar ett hänglås bredvid adressfältet, vilket visar att sidan är säker. När du betalar med kort ska du även hålla utkik efter att texten bli grön vid adressfältet för extended validation (SSL).
5. Spara inte din kortinformation på köpsajter
Det som egentligen är tänkt som en tidsbesparande service till dig som konsument har kommit att bli en fara. Många sidor erbjuder helt enkelt dig att spara dina siffror på kortet och din pin-kod för att göra autobetalningar enklare, men i dessa hacker-tider där sida efter sida hackas är detta inte att rekommendera.
6. Handla på faktura
Är du osäker på om du har att göra med ett seriöst företag kan du alltid välja att betala på faktura. Erbjuder företaget inte den möjligheten är det ett tecken på att något inte står rätt till.
7. Stäng kortet för kortköp
Stäng av kortet för utlandsköp och internetköp när du inte använder det. Det görs oftast enklast i din kortleverantörs app.
8. Var uppmärksam på kreditupplysningar
Har du fått hem en faktura som du inte känner igen eller har du fått hem en kopia på en kreditupplysning? Det kan vara tecken på att någon har handlat i ditt namn.
9. Se upp med billiga varor
Låter det för bra för att vara sant är det troligtvis det. Priset ger ofta en indikation på om företaget är seriöst eller inte. Undersök vilket företag som ligger bakom sajten och var uppmärksam på om det finns kontaktuppgifter såsom telefonnummer och adress till dem. Felstavningar är en annan indikation på att något inte står rätt till. Googla på sidan innan du köper något för att läsa andra kunders omdömen om samma företag.
Källor: mySafety Försäkringar, NTT Security, HUI, Postnord, Polisen, Konsument Europa, Expressen.