Barn och uppfostran kan vara ett känsligt ämne att prata om. Det är lätt att det uppfattas som att man lägger sig i saker man inte har med att göra och att man dömer andras insatser som föräldrar. Jag inser att detta inlägg riskerar att hamna i det facket, men ämnet är ändå för viktigt för att inte tas upp.
Vi vet alla att näthat är ett växande problem. Snabbheten, storleken och inte minst den upplevda anonymiteten på nätet gör det till en plattform där hat av olika slag gror sig starkt. Och det går fort. Bilder, filmer och kommentarer kan nå en enorm mängd människor samtidigt och förstås även orsaka en hel del skada för den som drabbas av någon form av hat eller mobbing online. Att den eller de som ligger bakom hatet eller mobbingen ofta tror sig vara helt anonyma gör inte saken lättare.
Det finns en massa saker vi alla bör, och måste, göra för att försöka förhindra, minimera och motverka näthatet. Inte minst behöver vi alla vara självkritiska när det gäller hur vi uttrycker oss på nätet och vad vi faktiskt publicerar och till vem. En annan viktig sak är hur vi får våra barn och ungdomar att ha en sund och realistisk bild av vad social interaktion på nätet innebär, inte bara i form av möjligheter, utan även i form av hot. Här känner jag att det är många av oss som brister.
Det är, för de flesta, en självklarhet att fråga sina barn hur de haft det i skolan eller hur det var på träningen. Men det är långt ifrån en självklarhet att fråga hur de har haft det på nätet under dagen. Det är, för de flesta, en självklarhet att fråga sina barn både hur de själva beter sig mot andra, och även höra hur stämningen är. I klassen, i laget eller i kompisgänget. Trots det är det långt ifrån en självklarhet att fråga hur kompisar beter sig mot varandra på nätet.
Handen på hjärtat – när pratade du senast med dina barn om deras digitala närvaro? När pratade du senast med dina barn om näthat specifikt? Om hur man beter sig på nätet mot andra och hur man bör uppträda själv för att minimera de risker som trots allt finns där ute?
Vi är på tok för många som inte tar detta på tillräckligt stort allvar. Även om jag själv har den här diskussion med jämna mellanrum så kan jag bli bättre. Det kan vi alla.
5 snabba tips:
- Håll koll på vilka sociala medier dina barn använder.
- Följ dina barns konton på Instagram, Snapchat, Periscope, Facebook och andra tjänster som de använder.
- Prata mycket med barnen om nätet. Precis som du pratar om annat. Prata hjälper. Förklara och diskutera hur man beter sig.
- Prata inte bara om ditt eget barns beteende och upplevelse på nätet, fråga om vänner och bekanta.
- Tänk på att respektera ditt barns privatliv. Det handlar om att följa och stödja, inte om att förbjuda och censurera. Om det inte är absolut nödvändigt förstås.
//Carl Johan Thorsell, vd på mySafety Försäkringar