Förra veckan släppte vi på mySafety, för tredje året i rad, vår stora Sifo-undersökning angående ID-kapningar. Siffrorna är allt annat än uppmuntrande. Totalt har 164 000 personer blivit utsatta förra året. Det är en ökning med 56 procent från året innan. Siffran innebär att det sker en ID-kapning var tredje minut i Sverige.
Siffrorna förvånar tyvärr inte. Vi har sett en enorm ökning, både vad gäller intresset för vårt ID-skydd och även vad gäller omfattningen av kunder som utsätts av ID-kapningar. Vad som dock förvånar är att så många, trots att i princip alla känner till riskerna, uppger att de inte är särskilt försiktiga när de använder privata uppgifter på nätet. Hela 25 % av de tillfrågade säger att de är oförsiktiga med bankuppgifter på nätet.
Detta är kanske ännu mer oroande. Därför vill vi dela med oss av några snabba tips på hur du skyddar dig:
1. Var vaksam, men inte rädd. Att drabbas av en ID-stöld är otrevligt, men agerar du snabbt får det sällan extremt allvarliga konsekvenser. Det mesta går att lösa, men det kan ta tid. Du kan förebygga en del genom eget agerande, men vinner inget på att bli paranoid.
2. Skydda dina värdefulla personuppgifter. Lämna inte ut person- eller kontouppgifter via mail, sms eller sociala medier. Inget seriöst företag efterfrågar uppgifter på detta sätt, utan tar in dem via sin egen hemsida med säker inloggning.
3. Var uppmärksam på brev om t.ex. kreditupplysning när du inte själv har ansökt om kredit någonstans. Detta kan vara ett tecken på att en bedragare t.ex. försöker registrera ett kontokort i ditt namn. Ta kontakt med det företag som gjort förfrågan om det kommer.
4. Se över ditt försäkringsskydd. Börja med att undersöka vilket skydd din hemförsäkring ger och se om det skyddet behöver kompletteras med en särskild försäkring.
Vill du läsa mer om vår undersökning kan du läsa vårt pressmeddelande här. Vår undersökning är också, såvitt vi vet, den enda som faktiskt frågar enskilda individer om och hur de blivit drabbade av ID-stölder. Alla andra undersökningar tycks utgå ifrån antalet anmälda brott, något som självklart ger avsevärt lägre siffror då väldigt många drabbade aldrig anmäler när de blivit utsatta.
Eller någon av alla de tidningsartiklar som nämnde undersökningen:
Dagens Nyheter
Aftonbladet
GP
Sydsvenskan
Skaraborgs Allehanda
24kalmar.se