Att Malmö hamnat i centrum för en debatt kring brottslighet lär knappast ha undgått någon. Särskilt inte när ledande politiker anklagar såväl människor som företag i regionen att det är mycket svarta pengar i rörelse.
Man kan tycka vad man vill om sakligheten i dessa påståenden, men faktum är att bekämpa pengaflödena kring brottslighet är något vi bör och måste bli mycket bättre på. Såväl i Malmö som i landet i stort. Att strypa pengaflödena är ett oerhört effektivt sätt att begränsa brottslighet. Som andra redan påpekat har detta verkat fungera ända sedan 1930 talet i Amerika.
Men istället för att lägga onödig tid på att anklaga vanliga människor för att köpa hårklippning svart och åka svarttaxi efter krogbesöket borde politikerna, och polisen, fokusera på de typer av brott där det verkligen rör sig stora pengaflöden. ID-kapningar är ett typexempel på ett sådant område.
Vi vet att fler än 160 000 svenskar fick sina identiteter kapade under förra året. Lågt räknat omsätter varje kapning runt 10 000 kronor vilket i så fall ger runt 1,6 miljarder kronor. Och det är bara gentemot privatpersoner. Räknar vi in alla de tusentals företag som utsätts blir beloppet minst det dubbla. Lågt räknat.
Vi kan också se att den här typen av bedrägeribrott blir allt mer organiserad. De ökar kraftigt i omfattning och riktar in sig på en mer pengastark, medelålders målgrupp. Risken att dessa pengar i nästa steg går till att finansiera andra typer av brott är ingen högoddsare.
Som ett bolag som försäkrar mot konsekvenserna av den här typen av brott ser vi dagligen effekterna av ID-kapningar. Och i samband med att vi hjälper våra kunder vet vi mycket om förövarna. Information som vi vid olika tillfällen erbjudit polisen i de ärenden som anmälts dit. Trots det tycks det inte finnas något intresse från Polisen att använda detta, utan ärenden läggs ner utan utredning.
Härom veckan fick vi uppgiften via Sveriges Radio P4 att det anmälts över 12 000 identitetskapningar under det senaste halvåret. Polisen tycks enligt egen uppgift stå handfallen och har få eller inga möjligheter att utreda brottet.
Identitetsstölder, precis som de lokala problemen i Malmö, går att lösa om samhälle, organisationer och näringsliv samarbetar. Men ett bra samarbete börjar inte med att summariskt lägga ner anmälningar eller för den delen skuldbelägga vanliga människor. Vi har möjlighet att komma åt ett av de största kriminella pengaflödena i samhället tidigt genom att motverka ID-kapningar. Om vi gör det tillsammans.
Använd oss i näringslivet med all den kunskap och insikt vi har. Tillsammans kan vi nå mycket längre i kampen mot brottsligheten.