Nu har det gått två veckor sedan vi delade ut Årets Nätängel. En fantastisk kväll som hedrade viktiga insatser mot näthatet. Och en inledning på NoHate-dagen. Men det är just bara det – en kväll och en dag. Redan morgonen efter vaknar man till insikten att vi alla måste göra än mer om vi på allvar vill få bukt med näthatet.
Vi kan i princip dagligen läsa om folk som drabbas av näthat. Ett av flera exempel bara under den senaste veckan är årets julvärd Sanna Nielsen som fått utstå spott och spe för sin klädsel och sitt utseende. Det finns värre, grövre och mer uppenbara exempel, men att hoppa på en kommande julvärd i tv exemplifierar så tydligt hur illa det är ställt.
En undersökning från i somras, utförd av Novus och Telenor, visar också på den minst sagt skrämmande siffran att 3 av 10 ungdomar i ålder 10-15 år har blivit utsatta för nedsättande kommentarer under det senaste året. En siffra som ökar ju högre upp i åldrarna man kommer.
Vi kan inte blunda för den verkligheten. Och vi får aldrig försöka skyffla problemet under mattan. Som det till exempel gjordes i veckan när en talesperson från Bahnhof tycktes påstå att näthatsproblemet var överdrivet. Det förvånar mig, precis som i somras, att det just är Bahnhof som tar den här diskussionen. Den förvåningen delade uppenbarligen svenska PEN med mig i sitt debattsvar. Även Telenor och Surfa Lugnt skrev ett utmärkt svar på debatten i veckan.
Vi på mySafety och inte minst jag själv är otroligt stolta över vårt pris Årets Nätängel och att det så snabbt blivit en liten men viktig symbol för det viktiga arbetet mot en bättre samtalston på nätet. Men vi inser och förstår att det krävs mycket mer än så. En dag om året är långt ifrån nog.
Därför aktiverar vi oss nu i arbetet med Surfa Lugnt och ser även över hur vi kan samarbeta med andra företag och organisationer för att motverka näthatet. Vi lovar också att fortsätta uppmärksamma och premiera alla er därute som kämpar och står upp för ett trevligare nät där ingen far illa.