Vad är ID-stöld?

ID-stöld, ID-kapning eller Identitetskapning blir allt vanligare och är idag Sveriges vanligaste bedrägeri, enligt Stockholmspolisen. En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av mySafety, visar att allt fler drabbas eller känner någon som utsatts för ID-stöld. Totalt rör det sig om ca 164 000 personer – en ökning med 54 procent jämfört med året innan.

Vad som bidrar till en ökning av ID-kapningarna är att vi lever i ett samhälle med offentlighetsprincip som inte är gjort för ett samhälle där internet är en viktig del i att sprida offentliga uppgifter. Myndigheter får idag lämna ut personuppgifter till den som begär det även om personen är anonym.

Från och med 1 juli är det brottsligt att använda någon annans identitet utan lov. Läs mer på vår blogg.

Du måste själv

  1. polisanmäla de olika bedrägerierna, var för sig. 
  2. rentvå din identitet genom att bestrida de krav och fakturor som du får under stulen identitet.

Detta kan vara otroligt tidskrävande och många gånger måste du kanske ta ledigt från ditt arbete för att kontakta företag och kreditgivare.

Att få sin identitet stulen är en integritetskränkning och en stressande situation innan allt ställts till rätta. Många gånger måste man även lägga en så kallad hårdspärr på sitt personnummer. En hårdspärr eller sk. bedrägerispärr innebär att det inte går att ta några kreditupplysningar på det aktuella personnumret. Detta kan ställa till det för dig då du kanske måste avstå från vissa vardagliga ärenden som att starta ett nytt mobilabonnemang eller ansöka om lånelöfte.

Vad är en ID-handling?
ID står för identitet. Din identitet säkerställs av flera olika handlingar, till exempel körkort, legitimation och pass. Även bankkort, PIN- och login-koder, digitala signaturer, bankcertifikat m.m. är ID-handlingar. När din identitet stjäls kan bedragaren använda den för att beställa mobilabonnemang, lägga upp nya banklån och krediter, handla vitvaror, datorer, tv-apparater och andra kapitalvaror. I vissa fall är bedragarna till och med så fräcka att de beställer nya kreditkort i ditt namn och får tillgång till kortet genom att göra en tillfällig adressändring eller genom att de bevakar din brevlåda för att hämta kort och pin-kod när du inte är hemma.

Om du inte har id-skydd kan du kan teckna mySafety ID-skyddsförsäkring i vår webbshop