Näthat är alla former av hat, trakasserier och kränkningar online. Det kan handla om:
- Hot och förolämpningar i kommentarer eller meddelanden
- Spridning av bilder, falsk och privat information
- Publicering av bilder eller videos utan tillstånd
I vissa fall kan detta klassas som olaga hot, ofredande, förtal eller brott mot personuppgiftslagen – vilket gör det straffbart enligt svensk lag.
Att dela näthat är också olagligt
Vad många inte vet är att den som delar, repostar eller sprider innehåll också kan begå en brottslig handling. Du behöver alltså inte själv ha skrivit något kränkande, det räcker att du sprider det vidare för att bryta mot lagen.
3 viktiga steg vid näthat och mobbning online
Oavsett om det du utsätts för är olagligt eller inte kan det påverka hur du mår. Du ska aldrig behöva stå ensam i det du går igenom. Här listar vi tre viktiga steg att ta för att hantera och stoppa hat på nätet.
1. Spara allt som kan vara bevis
Även om det kan vara jobbigt är det bra att ta skärmdumpar av hotfulla meddelanden, trakasserier via mejl eller kränkande inlägg på sociala medier. Spara det som bevis och visa gärna för någon du litar på – som kan bekräfta det du utsatts för. Bevisen kan vara avgörande om du väljer att gå vidare med en polisanmälan.
2. Anmäl till polisen direkt
Om du känner dig hotad eller trakasserad online är det viktigt att du gör en polisanmälan så fort som möjligt. Ju snabbare du agerar, desto större är chansen att bevis kan säkras. Polisen kan till exempel behöva kontakta plattformen där näthatet inträffade och begära ut information – vilket ofta måste göras inom en viss tid. Osäker på om det som hänt är olagligt? Anmäl ändå, det är polisen som avgör om det ska tas vidare.
3. Sök stöd – du behöver inte hantera näthatet ensam
De flesta känner sig rädda, ledsna eller arga när de utsätts för näthat. Det väcker starka känslor som kan vara svåra att hantera på egen hand. Att prata om det som hänt med någon du litar på kan vara ett viktigt steg mot att må bättre. Du kan också vända dig till organisationer för stöd via telefon och chatt, anonymt och ofta helt kostnadsfritt. Där får du prata med utbildade och medmänskliga personer som är redo att lyssna på det sätt som känns bäst för dig.
Var kan jag få hjälp vid näthat?
Det finns flera ställen du kan vända dig till för stöd och hjälp:
- Polisen: Ring 114 14 eller besök polisen.se för att göra en anmälan. Vid nödsituation, ring alltid 112.
- Bris: För barn och unga under 18 år, ring eller smsa till 116 111. Chatta på bris.se. Öppet dygnet runt, alla dagar. För vuxna, ring 0771-50 50 50, vardagar kl 9–13.
- Mind: Livslinjens chatt är öppen kl 17–24, söndag till torsdag på mind.se.
- Jourhavande medmänniska: Ring 08-702 16 80, öppet kvällar och nätter kl 21–06.