Självrisk är den summa du själv behöver stå för innan försäkringen täcker resterande kostnader vid en skada på bilen. Det är en standard för de flesta försäkringar och har två syften:
- Ansvarsfrågan. Självrisk motiverar försäkringstagaren att vara försiktig med sitt fordon.
- Motverka bedrägerier. Genom att ha en kostnad kopplad till skadeärenden minskar risken att försäkringsbolag utsätts för falska skadeanmälningar.
Faktorer som påverkar din självrisk
Hur mycket du betalar i självrisk beror på flera faktorer:
- Typ av försäkring. En grundläggande trafikförsäkring har andra villkor än en hel- eller halvförsäkring.
- Skadans omfattning. Större skador, som maskin- och vagnskador, har i regel en högre självrisk. Medan mindre skador, som stenskott, ofta har en lägre kostnad.
- Fordonet och förarens ålder. Yngre förare och äldre fordon kan ibland medföra högre självrisk.
Så kan du sänka eller slippa självrisken
Om du vill minska kostnaden för din bilförsäkring finns det några alternativ att överväga:
- Höj din självrisk för att få lägre premie. En högre självrisk innebär att du får en lägre månadskostnad på din försäkring.
- Se över försäkringens villkor. En del försäkringar har självriskreducering vid vissa typer av skador.
- Undvik skador genom förebyggande åtgärder. Du kan förebygga många skador genom att vara försiktig. För att minska risken för parkeringsskador kan du exempelvis välja säkra parkeringsplatser.
Att förstå varför självrisk finns och hur du kan påverka kostnaden hjälper dig att göra smartare val kring din bilförsäkring. Är du redo att ta kontroll över din försäkring och minska kostnaderna?