Anmäl skada
  • Bedrägeri
  • Tips och råd

En av Sveriges vanligaste bedrägerier – så undviker du nätfiske

Phishing, eller nätfiske, är en av de vanligaste formerna av bedrägeri i Sverige. Genom att använda nätfiske försöker bedragare komma åt känslig information som lösenord, bankuppgifter och kortnummer. I denna artikel går vi igenom hur nätfiske fungerar, hur du känner igen det och vad du kan göra för att skydda dig.
En bekymrad man tittar ner i sin mobil.

Vad är nätfiske (phishing)?

Nätfiske är en metod där bedragare försöker lura människor att lämna ifrån sig känslig information genom falska e-postmeddelanden, SMS eller telefonsamtal. Dessa meddelanden verkar ofta komma från betrodda källor som banker, myndigheter eller andra välkända organisationer. Det gör det svårt för många att upptäcka bedrägeriet.

Bedrägerier genom nätfiske är vanligt i Sverige och bedragarna använder alltmer sofistikerade metoder för att fånga sina offer. De skickar ut massutskick till tusentals personer i hopp om att någon ska gå på bluffen. Meddelandena innehåller ofta en länk som leder till en falsk webbsida där du ombeds lämna ut känslig information. Vilket kan leda till ekonomisk skada och ID-kapning.

Så här känner du igen nätfiske

1. Oväntade meddelanden

Nätfiske sker ofta via till synes harmlösa e-postmeddelanden, SMS eller telefonsamtal. Du kan få ett meddelande från någon som påstår sig vara från en bank, myndighet eller annan organisation du känner igen.

2. Försök att få dig att klicka på länkar eller lämna ut information

Bedragare lockar ofta med tidsbegränsade erbjudanden, varningar om att ditt konto har blivit hackat eller att du behöver bekräfta en betalning. Länken leder ofta till en falsk webbplats där du ombeds lämna känslig information som lösenord eller bankuppgifter.

3. Spelar på dina känslor

Nätfiske handlar om att få dig att agera snabbt och utan att tänka. Meddelandet kan försöka stressa dig, locka med ett otroligt erbjudande eller skrämma dig genom att påstå att ditt konto är i fara.

5 tips för att skydda dig mot nätfiske

1. Var skeptisk mot oväntade e-postmeddelanden och SMS

Om du får ett meddelande från en okänd avsändare, kontrollera alltid noggrant avsändaradressen. Bedragare använder ofta falska e-postadresser för att verka som legitima företag. Klicka inte på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare. Det är också bra att bara extra uppmärksam på meddelanden som skapar brådska och som hotar med negativa konsekvenser om du inte agerar snabbt.

2. Kontrollera webbadressen (URL) noggrant

Innan du lämnar ut känslig information på en hemsida bör du kontrollera att webbadressen är korrekt – att den börjar med ”https://” och att ett hänglås syns i adressfältet. Phishing-hemsidor har ofta felaktiga webbadresser eller stavfel. Om adressen börjar med ”http://”, eller om sidan innehåller grammatik- och stavfel, kan det vara tecken på att den inte är säker.

3. Dela aldrig känslig information via e-post eller SMS

Varken banker, myndigheter eller försäkringsbolag kommer att be dig om känslig information via e-post eller SMS. Om du får en sådan förfrågan – tänk efter innan du gör något. Du gör rätt i att kontakta företaget genom deras officiella kanaler för att verifiera informationen.

4. Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) för dina konton

Tvåfaktorsautentisering (2FA) är ett viktigt skydd mot nätfiske och andra bedrägerier online. Genom att aktivera 2FA för dina konton får du ett extra lager av säkerhet. Detta då du, förutom ditt lösenord, behöver en engångskod från din telefon eller e-post för att logga in eller betala. Bedragare får då betydligt svårare att komma åt ditt konto.

5. Håll dina system uppdaterade

För att skydda dig mot nätfiske är det viktigt att hålla ditt operativsystem, webbläsare och antivirusprogram uppdaterade. Programuppdateringar innehåller ofta säkerhetsfixar som skyddar mot nya typer av nätfiske och andra cyberhot.

Håll din information säker från nätfiske

Genom att följa dessa tips minskar du risken för att bli utsatt för nätfiske och andra bedrägerier online. Att vara medveten om de vanligaste bedrägerimetoderna, och ta till åtgärder för att skydda sig, är de bästa sätten för att undvika att drabbas.

Liknande artiklar

Tips och råd