Att råka ut för bedrägeri kan få allvarliga konsekvenser, både ekonomiskt och känslomässigt. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste bedrägerierna och ger dig konkreta tips på hur du kan undvika dem.
Vad menas med bedrägeri?
Enligt polisen innebär bedrägeri att någon lurat dig att göra, eller låta bli att göra, något – vilket leder till att du förlorar pengar. Det kan handla om att någon manipulerar dig att lämna ifrån dig personuppgifter som personnummer, kontonummer eller pinkod. Eller att du betalar en handpenning för en lägenhet som i själva verket inte finns.
7 vanliga bedrägerier – och hur du undviker dem
1. Nätfiske (phishing)
Så går det till: Du får ett mejl eller sms som ser ut att komma från en betrodd avsändare – som banken, Skatteverket eller ett välkänt företag. Meddelandet innehåller ofta en länk du uppmanas att klicka på, för att sedan logga in eller fylla i dina kortuppgifter.
Så skyddar du dig: Klicka aldrig på länkar i oväntade meddelanden. Gå i stället direkt till företagets eller myndighetens officiella webbplats. Du bör heller aldrig använda BankID på uppmaning av någon annan.
2. Telefonbedrägeri (vishing)
Så går det till: Du blir uppringd av någon som påstår sig vara från banken, polisen, en myndighet eller teknisk support. Personen påtalar ett fel och att du behöver logga in med BankID eller lämna dina kortuppgifter.
Så skyddar du dig: Seriösa aktörer ber dig aldrig identifiera dig via telefon. Lägg på direkt och ring tillbaka på numret som finns i deras officiella kanaler.
3. Bedrägeri vid näthandel
Så går det till: Du handlar från en hemsida som verkar trovärdig – men varan kommer aldrig, eller så är det en kopia av det du köpt. Bedragare kan också skapa falska annonser i sociala medier – med lockande priser.
Så skyddar du dig: Handla bara från säkra sidor. En säker webbadress börjar med https:// och det finns ett hänglås i adressfältet. Det är också bra att läsa andras recensioner av företaget du tänkt handla från, och att använda en säker betaltjänst. För att inte råka illa ut bör du dessutom undvika spontana köp via annonser.
4. Falska fakturor eller kravbrev
Så går det till: Du får en faktura för något du inte beställt, eller ett inkassokrav som verkar brådskande. Ofta hoppas bedragaren på att du ska betala utan att tänka efter.
Så skyddar du dig: Betala aldrig en faktura du inte känner igen. Kontakta avsändaren och bestrid den skriftligt om du misstänker bluff. Spara all dokumentation för att du ska kunna bevisa händelsen.
5. Kortbedrägeri
Så går det till: Ditt kortnummer kapas, ofta via osäkra köp online eller skimmade terminaler. Bedragaren kan handla med ditt kort – även utan att tillgång till det fysiskt.
Så skyddar du dig: Spara aldrig dina kortuppgifter på okända sajter. Aktivera tvåfaktorsautentisering när det är möjligt. Kontrollera dina kontotransaktioner regelbundet och spärra kortet vid minsta misstanke.
6. Investeringsbedrägerier
Så går det till: Du blir kontaktad av någon som utger sig för att vara investeringsrådgivare och som erbjuder hög avkastning på kort tid. Det kan handla om kryptovaluta, aktier eller projekt som verkar trovärdigt.
Så skyddar du dig: Låter det för bra för att vara sant – så är det ofta det. Kontrollera att företaget finns i Finansinspektionens register. Tänk på att aldrig investera pengar baserat på press eller snabba löften.
7. Social manipulation
Så går det till: En bedragare försöker vinna ditt förtroende genom att utge sig för att vara någon du känner – som en vän, familjemedlem eller kollega. Ofta sker det via sms eller med kapade konton på sociala medier. De hör av sig till dig och uppmanar dig att hjälpa till med pengar eller koder.
Så skyddar du dig: Var vaksam på oväntade förfrågningar – även från personer du känner. Ring upp personen via ett känt nummer dubbelkolla innan du agerar. Ge aldrig ut dina kortuppgifter, inloggningsuppgifter eller engångskoder.
Medvetenhet skyddar dig mot bedrägerier
Bedrägerier händer ofta, men med medvetenhet och säkerhetsrutiner kan du minska risken att luras. Du kommer långt genom att vara kritisk mot oväntade meddelanden, aldrig dela personliga uppgifter och att alltid dubbelkolla information innan du agerar. Ju mer du vet om bedrägerier, desto svårare blir det för bedragarna att lyckas!