Dessa koder, som ofta hittas tillsammans med falska kvitton, uppmanar personer att skanna dem för att få tillgång till stora summor pengar, exempelvis i bitcoin. När koden skannas, kan offret luras att göra en insättning, vilket leder till att bedragarna får tillgång till deras pengar. Denna typ av bedrägerier är sofistikerade och det är svårt att få ersättning, oavsett om det är genom försäkringar, rättsväsendet eller genom bankerna. Vi på Mysafety varnar extra för detta och uppmanar till försiktighet.
Fysiska bedrägerier blir allt vanligare och bedragarna utnyttjar tillit i vardagliga situationer. Ett exempel är en bilägare som hittar en trasig sidospegel och en lapp på bilen med ett telefonnummer där personen som ”orsakat” skadan ber om ursäkt och erbjuder att lösa det via försäkringen.
När bilägaren kontaktar bedragaren ombeds bilägaren att skicka över bild på sitt körkort. Bedragarna kan då sälja vidare uppgifterna, eller försöka ta lån, göra köp eller beställningar i offrets namn, vilket kan vara svårt att upptäcka innan skadan redan är skedd.
Bedrägerier är ett stort samhällsproblem
Bedrägerier har utvecklats till ett allvarligt samhällsproblem som påverkar människor i alla åldrar. Bedragare använder alltmer sofistikerade metoder. Trots ökade insatser från myndigheter fortsätter problemet att växa.
För att möta detta skapade vi Bedrägeriskyddet, ett verktyg i kampen mot bedragarna. Bedrägeriskyddet är mer än en försäkring – vi erbjuder personlig assistans genom hela processen, inklusive rättsstöd och juristhjälp för att skydda dig om olyckan är framme.
Och vi håller våra kunder uppdaterade om nyheter kring bedrägerier samt ger tips med dessa utskick.