Anmäl skada

Bedrägerirapport 2024

Bedrägerier fortsätter att öka. Många oroar sig för att en närstående ska drabbas – särskilt föräldrar. I den här rapporten kartlägger vi svenskarnas oro, de vanligaste bedrägerierna och hur bedragarna slår till.

Svenskar oroar sig för närstående

Majoriteten av svenskarna (56 %) är oroliga för att nära och kära ska drabbas av bedrägeri. Störst är oron för att föräldrar, barn eller annan anhörig (t.ex. mor- och farföräldrar) ska utsättas. Bland kvinnor i åldern 30–46 år uppger två av tre att de oroar sig för att en närstående ska råka ut för bedragare. Ännu större är oron bland män i åldern 50-64 år, där är 69 % bekymrade över att en nära anhörig ska drabbas.

Jämfört med andra nordiska länder är oron i Sverige något högre. I Norge är motsvarande siffra 43 %, medan 45 % av finländarna oroar sig för att en nära anhörig ska utsättas för bedrägeri.

Svenskar oroar sig mest för sina föräldrar

Föräldrar: 38 %
Barn: 19 %
Annan anhörig (till exempel mor- och farföräldrar): 16 %

Över hälften utsätts för bedrägeriförsök

Bedrägeriförsök sker hela tiden och idag har över hälften av svenskarna (58 %) blivit utsatta. Det är vanligast att råka ut för nätfiske, telefonbedrägeri och bedrägerier kopplade till näthandel- och vilseledande annonser.

Oro för att drabbas ökar med åldern

Var tredje person (35 %) är orolig för att drabbas av bedrägeri – en oro som ökar med åldern. Personer mellan 50–79 år är i högre grad oroliga, medan personer i åldrarna 18–49 år känner lägre oro. Oron bland de äldre är nästan dubbelt så stor som hos de yngre.  Bland de som någon gång anmält ett bedrägeri är nästan hälften oroliga över att bli utsatt för brottet.

Så slår bedragarna till

Bedragarna blir allt skickligare i sitt sätt att kontakta sina offer. Oftast sker det via mejl, telefon eller sms.

Ökad oro för AI-drivna bedrägerier

AI breder ut sig i samhället, nu även genom bedrägerier. Bedragare använder AI-genererade texter och deepfake-tekniker för att lura människor i en rasande fart. En utveckling som idag oroar 81 procent av alla svenskar, en ökning från förra året (75 %). Svenskar bekymrar sig mest över att drabbas av ID-kapning (30 %), trots att endast 6 procent av de som drabbats av bedrägeri varit med om det.

Många drabbas – få anmäler

Trots att många utsätts för bedrägerier anmäler över hälften (60 %) aldrig händelserna. På frågan vem man skulle vända sig om man drabbas av ett bedrägeriförsök svarar 88 procent att de skulle kontakta polisen.

Få anmäler bedrägerier de utsatts för:

Över hälften har stort förtroende för att banken hjälper vid bedrägeri

Banker har högst förtroende när det gäller hjälp vid bedrägeri, följt av polis och försäkringsbolag. Bland de som själva blivit utsatta är förtroendet för polisen och försäkringsbolagen lägre än de som inte blivit det. Det är ingen skillnad i förtroendet för banken mellan dessa två grupper. Förtroendet varierar mellan nordiska länder. I jämförelse med svenskar litar norrmän mer på banken (73 %) och finländare har större tilltro till polisen (72 %).

Svenskars förtroende för hjälp vid bedrägerier: Bank och polis i topp

Mysafety | Novus

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Mysafety. Undersökningen genomfördes under perioden 11-21 oktober 2024 och hade 1017 deltagare i åldern 18–79 år. Undersökningen genomfördes via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.