2020 lär gå till historien som ett osedvanligt dåligt år. Med coronapandemin ständigt hängande över oss har det varit ett år som är svårt att summera på ett positivt sätt. Tyvärr gäller det även ID-kapningar och nätbedrägerier. För om andra drabbats av kris som en följd av Covid-19 tycks bedragarna frodas som aldrig förr. Här sammanfattar vi bedrägeriåret 2020.
Året började visserligen lovande. Inte minst genom att Dagens Nyheter satte strålkastarljus på de så kallade Bitcoin-bedrägerierna. Genom reportaget satte de fingret på att i princip alla typer av bedrägerier i dag har någon komponent som innebär att den drabbade även ID-kapas, men de satte även ett ansikte på såväl de som luras som de som blir lurade.
Under mars månad slog Covid-19 till på allvar och livet förändrades. Tyvärr låg inte bedragarna på latsidan och de första rapporterna om att de utnyttjade pandemin kom nästan omedelbart. Bland annat varnade polisen speciellt för bedragare som knackade på hos äldre och sa att de skulle testa om de var smittade, alternativt att de skulle hjälpa till att handla eller liknande.
Att hävda att man kommer från sjukvården tycks sedan ha blivit ett återkommande tillvägagångssätt under året, och det har rapporterats och varnats flera gånger att man inte ska lämna ut sina personuppgifter eller använda sitt Bank-ID på uppmaning av någon okänd person.
De senaste varningarna nu mot slutet av året är att bedragarna kommer att fortsätta på inslagen linje och även utnyttja vaccinationen mot Covid-19. Kort och gott försöker de lura in sig hemma hos människor såväl som faktiskt ta betalt för vaccinet.
Några ljuspunkter under året
Även om bedragarna gjort allt de kunnat för att vara uslare än någonsin är allt ändå inte beckmörkt. En god nyhet såhär mot slutet av året är att den internationella polisorganisationen Interpol inte bara satt igång, utan även nått vissa första resultat i sin kamp mot bedrägerierna. I en internationell operation som heter ”First Light” lyckades de nyligen gripa över 21 000 personer och beslagta runt 1,3 miljarder kronor från internationella ligor som sysselsätter sig med bedrägerier. Även Sverige deltog, och drogs in i den härvan som bland annat resulterade i att 90 olika bankkonton i Sverige frystes.
Hos oss på mySafety Försäkringar har vår kamp mot ID-kapningar och andra nätbedrägerier fortsatt och vi har aktivt arbetat med att utbilda och informera om riskerna. Med vetskapen att kunskap och förståelse är en första förutsättning för att komma tillrätta med problemet lanserade vi därför i år Den stora Guiden om ID-kapningar och nätbedrägerier. Den kan du ladda ner här. Tipsa gärna vänner och familj att läsa den så kan vi gemensamt se till att bedragarna får det betydligt svårare 2021!
Och när vi ändå pratar nyårstips – du har väl inte missat vår deckare Övertaget, en debutromanen från Signe Svensson som kretsar kring just ID-kapningar? Boken togs fram efter en idé från oss på mySafety och går att beställa via webben.
Gott nytt 2021!