File claim
  • Tips och råd

Spoofing – så skyddar du dig när bedragare låtsas vara någon annan

Spoofing är ett bedrägeri där någon försöker lura dig genom att utge sig för att vara en person eller organisation du litar på. Det kan handla om ett mejl från ”banken”, ett samtal från ett ”myndighetsnummer” eller en webbsida som ser exakt ut som en du känner till. Syftet? Att få dig att klicka, logga in eller lämna ut dina uppgifter. Här går vi igenom hur spoofing fungerar och vad du kan göra för att skydda dig.
En person smsar under ett pågående bedrägeri.

Det blir allt vanligare att bedragare utnyttjar vår tillit till välkända organisationer och personer i vår närhet. Genom att påstå sig för att vara någon vi litar på försöker de få oss att ge ut känslig information. Ofta märker vi inte att något är fel förrän det är för sent.

Vad är spoofing?

Spoofing innebär att bedragare luras genom att utge sig för att vara någon annan. De kan till exempel förfalska en e-postadress, ett telefonnummer eller en webbadress för att verka trovärdiga. Målet kan vara att få dig att:

3 vanliga typer av spoofing

1. Spoofing-mejl (bluffmejl)

Du får ett mejl som ser ut att komma från exempelvis din bank eller Skatteverket. Avsändaren ber dig klicka på en länk för att ”verifiera din information”. Exempel: Ett mejl från ”support@skatteverket.se” med ämnesraden ”Skatteåterbäring – verifiera ditt konto här”.

2. Telefonsamtal från falskt nummer

Bedragare kan ringa dig och manipulera numret så att det ser ut som att samtalet kommer från t.ex. polisen eller din bank. De säger att något är fel och att du måste ”logga in med BankID för att verifiera dig”. Exempel: Personen i telefonen säger: ”Vi har upptäckt misstänkt aktivitet på ditt konto. Legitimera dig med BankID, så kan vi kan hjälpa dig”

3. Falska webbsidor (webbspoofing)

Du klickar på en länk i ett mejl eller sms och hamnar på en sida som ser ut som när du loggar in på din bank. Men egentligen är det en kopia – och dina uppgifter går direkt till bedragaren. Exempel: Istället för swedbank.se hamnar du på svvedbank.se – w:et är utbytt mot vv.

5 smarta sätt att skydda dig mot spoofing

1. Kontrollera avsändare och webbadresser noga

Dubbelkolla stavningen i mejladresser och webbadresser. En säker webbsida börjar med https:// och har ett hänglås i adressfältet.

2. Undvik att klicka på länkar i mejl eller sms

Håll muspekaren över länken på dator eller tryck och håll på mobilen för att se vart den leder – utan att klicka.

3. Dela aldrig personlig information

Ingen seriös aktör ber dig att logga in med BankID, lämna ut koder eller kontouppgifter via telefon, mejl eller sms.

4. Avsluta samtalet om du är osäker

Om något känns fel – lägg på. Ring upp organisationen direkt via deras officiella nummer istället.

5. Skydda dina enheter och konton

Använd tvåfaktorsautentisering (2FA), håll dina enheter uppdaterade och installera säkerhetsprogram som antivirus, brandvägg och antimalware.

Så gör du om du misstänker spoofing

Tror du att du kan ha blivit utsatt för spoofing-bedrägeri är det viktigt att agera snabbt – här är tre steg att ta:

  1. Kontakta din bank direkt
  2. Spärra BankID eller kort om du använt dem
  3. Polisanmäl:

Att anmäla hjälper inte bara dig – det kan även skydda andra.

Liknande artiklar

Tips och råd