Monica Lewinsky – den förste att få utstå en riktig hatkampanj på nätet – en historia alla borde höra

Monica Lewinsky på Klara K.

I fredags gästade Monica Lewinsky Stockholm för att ta emot Klara K:s Pingvinpris. Det hela blev en eftermiddag med intressant debatt och mycket känslor, särskilt när Monica själv delade med sig av sin historia.

För dig som är för ung eller har sviktande minne var Monica en mer eller mindre helt vanlig person som vid 22 års ålder begick ett stort misstag. Hon blev kär i sin chef. Kanske inte helt ovanligt, men problemet var att chefen råkade vara USAs president.

När affären läckte till pressen 1998 blev det starten på något helt nytt. Mediadrev var ingen nyhet, men detta var det första riktiga drevet som dök upp i samband med att Internet hade börjat växa till sig rejält och globalt. Och innebar en spridningseffekt som ingen sett tidigare.

Monica blev den förste att få utstå en riktig näthatskampanj. Från att ha varit en smart tjej, som lyckats landa drömpositionen som praktikant i vita huset, blev hon för evigt uthängd och utmålad som en dum ”brud” som haft ett förhållande med presidenten. Hora och slampa var förstås ständigt återkommande, som alltid. Men hon blev även anklagad för att vara en spion. Det politiska spelet tog helt överhanden och det blev långa rättsprocesser och smutskastningskampanjer. Monica var ständigt den som fick ta skiten. Och vad hade hon egentligen gjort? Blivit kär och inlett ett förhållande med fel man.

Monica säger själv att hon ångrar affären bittert. Att det inte går en dag hon inte vill ha den ogjord. Och det är ju lätt att förstå. Inte bara för den hatstorm hon fick uppleva då, utan även då hon troligen aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv igen. Att hon alltid kommer att förknippas med detta. Alla detaljer, och en hel del till, finns på nätet. För alltid.

Själv har hon hållit sig undan rampljuset så mycket hon kunnat under många år. Men på senare tid har hon bland annat börjat ge föreläsningar – på temat näthat. För hon om någon vet vad det innebär att bli utsatt. Och det som gör henne så intressant är att hon också förstår att lidandet för den som är utsatt för det är lika hemskt, oavsett omfattningen. För att citera hennes första stora offentliga tal om händelserna så spelar det ingen roll om man drunknar i 20 eller 10 meter vatten. Man drunknar likförbannat.

Monica har en stark historia att berätta. Den är personlig, utlämnande och viktig. Viktig för att den visar vad näthat kan leda till i form av personlig tragedi för den som är utsatt. Viktig för att den visar den sida av näthatet man sällan får höra om.

Men ta inte mitt ord för det – lyssna istället själv på följande länkar. Forbes är ett av de första hon höll offentligt och TED-talet kanske det som blivit mest omtalat.

Forbes 2014: Monica Lewinsky On The Internet's Reputation Shredder

TED 2015: Monica Lewinsky - Skammens pris

Läs mer om Monicas framträdande på Klara K:s event, om det viktiga arbete Klara K bedriver eller om Pingvinpriset.

/Sophie Gernandt, marknadschef på mySafety Försäkringar

Foto: Klara K

Category: 
RSS