5 tips för att skydda din identitet i julhandeln

Äntligen är julen här igen! Tyvärr är det inte bara de som firar julen som har fullt upp med att handla presenter, mat och allt annat som hör till. Många människor på en och samma plats är rena rama julmarknaden även för tjuvar av olika slag.
Egentligen skulle jag bara vilja skriva en text om hur härligt det är med julen, men faktum är att ingen tid på året är så utsatt för olika typer av bedrägerier, så en varning är helt klart på sin plats.

Framförallt är det kanske ficktjuvar som har en riktigt högtid under julruschen och här gäller det att se upp, för idag handlar det ofta om mer än att komma över plånbok med kontanter eller kanske komma över koden till ditt bankkort för att snabbt länsa kontot. Med dina ID-uppgifter i handen kan tjuvarna skapa ännu mer oreda och skada under lång tid framöver.

Därför presenterar vi här 5 tips du bör tänka på när du är ute och julhandlar på stan men även digitalt.

Lägg inte plånbok eller mobil i bakfickan eller ytterfickorna på jackan. Använd helst innerfickan på jackan och se till att ha jackan stängd.
• Skydda din pin-kod vid uttag ur bankomaten och vid köp i butik.
• Ha ett spärrservicenummer nära till hands. Tid är allt när det gäller förlorade plånböcker och telefoner. Ju snabbare du spärrar konton och annat, desto mindre risk att dina konton blir länsade. Om du har vår Spärrserviceförsäkring ring 020-42 42 42 eller teckna här.
• Handlar du via andrahandssajter eller direkt av annan person (exempelvis via Blocket eller liknande tjänster) ska du vara extra försiktig och aldrig betala i förväg. Se alltid till att få se och helst prova det du köper innan du betalar.
• Skaffa ett ID-skydd
från oss på mySafety Försäkringar. Om någon skulle komma över dina personliga uppgifter och utnyttja dem för att beställa varor eller annat så hjälper vi dig att lösa de problem som uppstår.

Med det vill jag önska en God Jul och ett Gott Nytt År!

Sophie Gernandt
Marknads- och kommunikationschef
mySafety Försäkringar

Category: 
RSS